Aromânul Istorie şi Cultură Aromână

Login Register
Acasa » Blog » Romanitatea balcanică în Dicționarul de istorie veche a României din 1976
A+ R A-

Warning: Creating default object from empty value in /home/swebde/public_html/aromanul.ro/components/com_k2/models/item.php on line 445
29-09-2012

Romanitatea balcanică în Dicționarul de istorie veche a României din 1976

Rate this item
(2 votes)

<aromâni, grup etnic de origine romană, provenind din populația romanică sud-dunăreană care, după mărturiile cronicarilor bizantini, a migrat înainte de sec. 10 de la Dunăre spre centrul muntos al Peninsulei Balcanice, stabilindu-se în Macedonia și în regiunile învecinate. Sînt cunoscuți și sub numele de români macedoneni.

R.P.>

 

<macedoromâni v. aromâni>


<maurovlahi (Vlahii negri) (morlaci), populație romanizată atestată în evul mediu în partea de apus a Peninsulei Balcanice între coasta dalmată, Drava și Morava. Au ajuns aici după sec. 7 în urma dislocării populației dunărene romanizate în timpul migrațiilor și atacurilor avaro-slave.

R.P.>

 

<megleno-români, populație românească, ramură a aromânilor, care a migrat în sec. 11-12 de la Dunăre din vecinătatea Daciei, în interiorul Peninsulei Balcanice. M.r. mai trăiesc azi în SV R.P. Bulgaria, E Iugoslaviei și în NV Greciei.

R.P.>

 

<vlahi, denumire preluată de germani de la celți și apoi de slavi de la germani, desemnînd populațiile romanizate. Din lb. slavă comună, unde pătrunsese înainte de sec. 7 e.n., termenul a fost preluat de bizantini, după ce aceștia au pierdut aproape întreg teritoriul romanizat din jumătatea nordică a Peninsulei Balcanice (sec. 7-9). Prima mențiune a v. în izvoare o întîlnim la Kedrenos (II, 435) cu prilejul relatării uciderii fratelui regelui bulgar Simion de către v. între localitățile Prespa (Iugoslavia) și Castoria (Grecia) v.și maurovlahi (976 e.n.).

W. Tomaschek, Sitzungsberichte Phil.- Hist. Klasse Akad. Wien. t. 60, 1968, 401; N. Iorga, Hist. des Roumains, 3, 7-8; Eug. Stănescu în RESEE, 6, 1968, 3, 407-438.

I.B.>

 

 

SURSA

Dionisie M. Pippidi (coord.), Dicționar de istorie veche a României, Ed. Științifică și Enciclopedică, București, 1976, pp. 50-51 (Radu Popa), 379, 384 (Radu Popa), 386 (Radu Popa), 618 (Ion Barnea).

Last modified on Joi, 27 Decembrie 2012 19:54
Marius Teja

Marius Teja

M-am născut în 1969 în Constanţa, dintr-un tată fărşerot şi o mamă cipană (Nurciu). Am absolvit în 1997 Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti. Am lucrat în Bucureşti în învăţămîntul preuniversitar şi în presă. În prezent sunt pensionat şi locuiesc în Constanţa.

Website: www.aromanul.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Login

Register

*
*
*
*
*

* Field is required