Aromânul Istorie şi Cultură Aromână

Login Register
Acasa » Blog » Activități culturale conduse de cadrele didactice aromânce Mioara Gospodin și Cherața Barzecu din Constanța
A+ R A-

Warning: Creating default object from empty value in /home/swebde/public_html/aromanul.ro/components/com_k2/models/item.php on line 445
29-08-2012

Activități culturale conduse de cadrele didactice aromânce Mioara Gospodin și Cherața Barzecu din Constanța

Rate this item
(0 votes)

Prin amabilitatea domnului Dumitru Garofil de la filiala Constanța a COMUNITĂȚII ARMÂNE DIN ROMÂNIA am intrat în posesia numărului 2/3 din 2005 al revistei ”Insanlik-Omenia”, revistă interetnică dobrogeană editată de Fundația umanitară socială, culturală și științifică și realizată cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relații Interetnice al Guvernului României.


În acest număr al revistei, Aurica Văceanu, director adjunct al Școlii nr. 12 ”B. P. Hasdeu” din Constanța, a publicat articolul Mozaic interetnic, în care a făcut referiri și la activitățile culturale conduse de institutoarea aromâncă Mioara Gospodin.


<(…) Un moment important l-au marcat elevii învățătoarei Vuap Kanel, care au prezentat un frumos spectacol alături de elevi aromâni pregătiți de institutoarea Gospodin Mioara și învățătoarea Barzecu Cherața, la Festivalul Internațional de Haiku, din iunie 2005, de la Mamaia, eveniment cultural major pentru spatial tomitan. Cu sensibilitatea vârstei și armonia melodiilor și a dansului ca și frumusețea costumelor, i-au încântat pe participanții europeni, japonezi și americani.

Comunitatea aromână, foarte puternică în orașul nostru, a sprijinit activități desfășurate în școală și extracurricular. Institutoarea Gospodin Mioara și învățătoarea Barzecu Cherața au organizat cu ansamblul aromân de dansuri spectacole de Ziua școlii – 26 Februarie, 23 mai Ziua aromânilor, Festivalul etniilor etc. Cu eforturi deosebite a fost editată revista de specialitate în aromână BANA ARMÂNEASCĂ și un moment crucial l-a constituit participarea la gala organizată de această revistă în scopul acordării premiului ”Omu anului”. Cele două cadre didactice, pe lângă preocuparea pregătirii ansamblului, au în perspectivă înființarea cenaclului literar ”Lutseafirul”  - proză și poezie, în dialectal aromân.

În perioada 25-26 noiembrie 2005 au loc, la Inspectoratul Școlar al Județului Constanța, lucrările grupului de cadre didactice întrunit în vederea elaborării programelor privind cursurile opționale pentru clasele învățământului primar, gimnazial, liceal specific culturii și civilizației aromânilor.

Printre membrii grupului de lucru privind elaborarea programului de cursuri opționale pentru elevii aromâni se numără și câteva cadre didactice din Constanța: conf. univ. dr. Constantin Grasu, asist. univ. dr. Manuela Nevaci, assist. drd. Mirela Zelca, prof. Angela Fuduli, instit. Mioara Gospodin. (…) >


SURSA

Aurica Văceanu, Mozaic interetnic, ”Insanlik-Omenia”, Constanța, nr. 2/3 nov. 2005, p. 13.

Marius Teja

Marius Teja

M-am născut în 1969 în Constanţa, dintr-un tată fărşerot şi o mamă cipană (Nurciu). Am absolvit în 1997 Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti. Am lucrat în Bucureşti în învăţămîntul preuniversitar şi în presă. În prezent sunt pensionat şi locuiesc în Constanţa.

Website: www.aromanul.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Login

Register

*
*
*
*
*

* Field is required