Aromânul Istorie şi Cultură Aromână

Login Register
Acasa » Blog » Revista constănțeană ”Ovidiu” fondată de publicistul aromân Petru Vulcan
A+ R A-

Warning: Creating default object from empty value in /home/swebde/public_html/aromanul.ro/components/com_k2/models/item.php on line 445
09-08-2012

Revista constănțeană ”Ovidiu” fondată de publicistul aromân Petru Vulcan

Rate this item
(0 votes)

În 2003 criticul de artă constănțeană Doina Păuleanu  (1948 - ) a publicat lucrarea Constanța. Aventura unui proiect european.

În partea IV, intitulată Despre administrație locală și protocoale regale, în capitolul Elan civilizator:„gimnaziul clasic” și „biblioteca universală”, D. P. prezintă înființarea în 1897-1898 de către publicistul aromân Petru Vulcan a Cercului literar ”Ovidiu”, a bibliotecii cercului și revistei cercului, al cărei titlu era tot numele marelui poet roman exilat la portul Tomis de împăratul Augustus în anul 9 d.H.


Vulcan era numele literar luat de Petru Ghinu (1866/1869 Târnova*Imperiul Otoman/Macedonia – 1922 Constanța*România), după ce a venit în 1880 în România. El se mutase în 1897 în Constanța ca funcționar la prefectură.


La 29 iunie 1898 Petru Vulcan și susținătorii săi publică în ziarul local ”Vocea Dobrogei” un Apel către cetățenii României în care fac referință și la necesitatea înființării unei reviste locale.


<„(…) Și în fine prin înființarea și la noi a unui organ literar prin mijlocul căruia să putem  răspândi cultura în tote stratele societăței, prin cultivarea artelor frumoase cum și de a se veni în ajutor școlarilor săraci dar silitori, cu haine, cărți etc.

Aceste proecte, frați Români ne au determinat să intrăm în luptă căci este frumos lucru a lupta și a muri, zice poetul, pentru a țerei propășire. (…) (151)”

(…) Cercul literar și biblioteca au avut și o revistă omonimă, prima cu profil literar și științific din zonă, apărută în perioada 15 septembrie 1898 – 30 iulie 1910 în 88 de numere (cu trei întreruperi). „Prin această revistă, primul organ literar al Dobrogei, tindem a răspândi cultura, cu deosebire în Dobrogea, stabilind o conviețuire intelectuală cu corpul profesoral urban și rural și înlesnind mai ales acestuia din urmă putința unei culture mai întinse”; acestui scop i se alătură multe altele, formulate avântat, chiar retoric, în acord cu spiritul veacului în perioada sa – târzie pentru secol, de început pentru un proiect civilizator; „Cuvântul de acasă” semnat de Petru Vulcan la prima apariție a revistei este un manifest al identității naționale, recuperate diachronic și al unei model, perpetuat până astăzi, de conviețuire interetnică (165). Dacă din punct de vedere istoric, arheologic, geografic, psiho-pedagogic, sanitar, etc., publicația a fost onorată de nume prestigioase, oglindind politica cercului, din punct de vedere cultural ea s-a cantonat de obicei în zona amatorismului (entuziast sau cu pretenții) și s-a extras de aici doar prin pasiunea pentrru creația folclorică publicată cu râvnă vrednică de cauza propusă și prin „cât mai multe traduceri din literaturile arabă, turcă, greacă și armeană”, asumate încă din prima declarative de intenție.

Petru Vulcan, directorul revistei, în a cărui casă, situate pe strada Decebal numărul 5 s-au aflat redacția și administrația publicației (166), a dus o luptă inegală cu mentalitățile; (…)


NOTE D. P.

(151) ”Vocea Dobrogei”, Constanța, an II, nr. 20, 29 iunie 1898, p.3.

(165) ”Ovidiu”, an III, nr. 1, 1 martie 1903, caseta tehnică.

(166) Adrian Rădulescu, Stoica Lascu, Puiu Hașotti, Constanța. Ghid de oraș, editura Sport-Turism, București, 1985, p. 162>

 


SURSA

Doina Păuleanu, Constanța. Aventura unui proiect european, Ex Ponto, Constanța, 2003, p. 396, 397, 400, 401, 541.

 

Marius Teja

Marius Teja

M-am născut în 1969 în Constanţa, dintr-un tată fărşerot şi o mamă cipană (Nurciu). Am absolvit în 1997 Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti. Am lucrat în Bucureşti în învăţămîntul preuniversitar şi în presă. În prezent sunt pensionat şi locuiesc în Constanţa.

Website: www.aromanul.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Login

Register

*
*
*
*
*

* Field is required