Aromânul Istorie şi Cultură Aromână

Login Register
Acasa » Blog » Două rețete cu preparate din mălai (fărină di misur) de Stere Stavrositu
A+ R A-

Warning: Creating default object from empty value in /home/swebde/public_html/aromanul.ro/components/com_k2/models/item.php on line 445
22-06-2012

Două rețete cu preparate din mălai (fărină di misur) de Stere Stavrositu

Rate this item
(1 vote)

3)Shupla - Plăcintă de mălai

3 litri de apă se fierbe (s-hearbi) într-un vas, apoi (deapoea) se toarnă (s-toarnă) peste (pisti) 1 kg mălai (fărină di misur) așezat în tavă (tăvă). Se adaugă (S-adavgă)100 ml ulei (ulei) și 300 grame telemea de oaie (cash di oaii) sfărâmată (chisat) cu furculița (bunela). Se amestecă (S-minteashti) compoziția cu lingura (ciubănica) de lemn. Se aranjează uniform (S-andreadzi) pe toată tava și se pune la cuptor (cireapu) pentru coacere (ta s-coacă).

Se mănâncă (S-măcă) la masa de seară în familie (taifă) sau cu musafiri (oaspits).

Cantitățile de ingredinete corespund unui număr de 10 porții. 1 porție de 60 grame are o valoare nutritivă de 533 kcalorii.

 

14)Bărgădan cu cashu sh-cu tsâgâridz - Mămăligă cu brânză și cu jumări

Se fierbe (S-hearbi) apa cu sare (sari). Când  (Căndu) dă în clocote (ălj da unda) se presară (s-pispileashti) 700 grame mălai (fărină di misur) și se amestecă (s-minteashti) cu lingura (ciubana) de (di) lemn. După (Dupu) fierbere (hirbeari) se unge tava (tăvălu) de montare cu 100 grame untură (ligdă) sau (ică) 100 ml ulei (untulemnu). Se întinde (S-tindi) un rând (arăndu) de mămăligă (bărgădan), se presară  un rând de jumări (tsâgâridz), apoi (deapoea) un rând de mămăligă, un rând din 500 grame de telemea de oaie (cashu) sfărâmată (sărmat), iar (iara) un rând de mămăligă, deasupra (pisupră) untură topită (tuchită) sau ulei înfierbântat (hertu), telemea și 400 grame jumări de porc deasupra.

Se pregătește (S-andreadzi) tava pe (pi) masă cu scăunele (stulitsi) pentru (ti) familie (taifă). Se mănâncă (S-măcă) cu furculița (bunela).

Cantitățile de ingrediente corespund unui număr de 10 porții. 1 porție de 150 grame are o valoare nutritivă de 627 kcalorii.

 


SURSA

Stere Stavrositu, Mâcări armâneshtsâ ti fumealji shi ti oaspits la harauă, Fundația ”Arta serviciilor în turism prof. Stere Stavrositu”, Constanța, 2011, pp. 10-11, 16

Last modified on Vineri, 13 Iulie 2012 21:41
Marius Teja

Marius Teja

M-am născut în 1969 în Constanţa, dintr-un tată fărşerot şi o mamă cipană (Nurciu). Am absolvit în 1997 Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti. Am lucrat în Bucureşti în învăţămîntul preuniversitar şi în presă. În prezent sunt pensionat şi locuiesc în Constanţa.

Website: www.aromanul.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Login

Register

*
*
*
*
*

* Field is required