Aromânul Istorie şi Cultură Aromână

Login Register
Acasa » Blog » Două rețete de mâncare cu ciuperci de Stere Stavrositu
A+ R A-

Warning: Creating default object from empty value in /home/swebde/public_html/aromanul.ro/components/com_k2/models/item.php on line 445
20-06-2012

Două rețete de mâncare cu ciuperci de Stere Stavrositu

Rate this item
(0 votes)

64)Culishicu di burets - Ciulama de ciuperci

500 grame ciuperci (burets) conservate se scurg (s-astricoară), se spală (s-aspeală) și se taie (s-talji) lamele (filii). 1,6 litri lapte (lapti) se fierbe (s-hearbi). 200 grame făină (fărină) se cerne (s-antsearni) și se dizolvă (s-ameastică cu) în puțin (niheamă) lapte rece (aratsi).

Se sotează ciupercile în  50 grame unt (umt). Din (Dit) lapte, făină și 110 grame unt se pregătește (s-adară) sosul. Se fierbe aproximativ (vără) 30 minute. Se adaugă (S-adavgă) ciupercile, 1 gram piper (chiper) măcinat (mătsinat) și 20 grame sare (sari). Se fierbe încă (nica) 10 (dzatsi) minute și se adaugă 40 grame unt deasupra (pisupră).

Se mănâncă (S-măcă) la farfurie (cinii), eventual cu mămăligă (bărgădanu).

Cantitățile de ingrediente corespund unui număr de 10 porții. 1 porție de 200 grame are o valoare nutritivă de  312 kcalorii.


 

115)Burets friptsă - Ciuperci la grătar

2 kg ciuperci (burets) proaspete se curăță (s-cură), se spală (s-aspeală) în (tu) mai (ma) multe (multi) ape (api) și se scot (s-ascot) codițele (codzili), care (cari) se taie (s-talji) mărunt (minuti). 100 grame pătrunjel se curăță, se spală și se taie mărunt (minutu).

Codițele de ciuperci se amestecă (s-ameastică) cu 15 grame sare (sari), 3 grame piper (chiper)  măcinat (mătsinat) și pătrunjelul. Cu această (aestă) compoziție (măcari) se umplu (s-umplu) pălăriile ciupercilor și se adaugă (s-adavgă) 150 ml ulei (untulemnu). Ciupercile se frig (s-frigu) pe (pi) grătarul încins (cu multă cănjină).

Se mănâncă (S-măcă) fierbinți (upărits) la platou sau (ică) farfurie (cinii), ca gustare sau garnitură.

Cantitățile de ingrediente corespund unui număr de 10 porții. 1 porție de 100 grame are o valoare nutritivă de 176 kcalorii.


 

SURSA

Stere Stavrositu, Mâcări armâneshtsâ ti fumealji shi ti oaspits la harauă, Fundația ”Arta serviciilor în turism prof. Stere Stavrositu”, Constanța, 2011, pp. 49, 87

Last modified on Vineri, 13 Iulie 2012 21:42
Marius Teja

Marius Teja

M-am născut în 1969 în Constanţa, dintr-un tată fărşerot şi o mamă cipană (Nurciu). Am absolvit în 1997 Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti. Am lucrat în Bucureşti în învăţămîntul preuniversitar şi în presă. În prezent sunt pensionat şi locuiesc în Constanţa.

Website: www.aromanul.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Login

Register

*
*
*
*
*

* Field is required