Aromânul Istorie şi Cultură Aromână

Login Register
Acasa » Blog » Cinci rețete de mâncare cu carne de pui de Stere Stavrositu
A+ R A-

Warning: Creating default object from empty value in /home/swebde/public_html/aromanul.ro/components/com_k2/models/item.php on line 445
16-06-2012

Cinci rețete de mâncare cu carne de pui de Stere Stavrositu

Rate this item
(0 votes)

1oo)Culishicu ca carni di puiu - Ciulama de pui

1,75 kg pui se curăță (s-cură), se trec (s-trec) prin (prit) flacără (piră di foc) și se spală (s-aspeală). 100 grame morcovi, 100 grame țelină rădăcină (arădătsină) și 100 grame ceapă (tseapă) se curăță, se spală și se crestează (s-cristeadză). 200 grame făină (fărină) se cerne (s-antsearni).

Carnea de pui se pune (s-bagă) la fiert (ti hirbeari) în cca (vără) 2 litri apă rece (aratsi) cu sare (sari), se spumează (s-ascoati spuma), se adaugă (s-adavgă) zarzavaturile (zărzăvaturli) și se fierbe (s-hearbi) aproximativ (pănă di) 30 minute. Supa se strecoară (s-astricoară). Puii se porționează (s-talji cumăts / portsii) și se mențin (s-tsănu) în (tu) supa caldă. Făina se dizolvă (s-ameastică) în apă rece. Se adaugă (S-adavgă) 100 ml ulei (untulemnu) încălzit (angăldzătu) și 75 grame unt (umtu)  și se amestecă (s-minteashti)  pentru omogenizare (ta s-ameastică ghini). Se fierbe încă (nica) 30 minute, adăugându-se treptat (căti niheamă) supa încălzită până (pănă) când (căndu) se obține unei consistențe normale a sosului. Se adaugă 75 grame unt deasupra (pisupră) pentru a nu se forma (ta s-nu s-acatsă) crusta (coaji).

Se prezintă (S-andreadzi) la platou sau (ică) la farfurie (cinii). Carnea se mănâncă (s-măcă) cu sos (culishicu) deasupra. Se poate mânca cu mămăliguță (bărgădanu).

Cantitățile de ingrediente corespund unui număr de 10 porții. 1 porție de 200 grame ciulama și 120 grame carne are o valoare nutritivă de 502 kcalorii.

 

 

101)Friptură di puiu tu tâvă la cireapu - Friptură de pui la tavă

2,25 kg pui fără cap și picioare se curăță (s-cură), se trec (s-trec) prin (prit) flacără (piră di foc), se spală (s-aspeală), se scurg (s-astricoară) și se condimentează cu 1 gram piper (chiper) măcinat (mătsinat) și 30 grame sare (sari).

Puii se așează (s-arădăpsescu) într-o tavă (tu un  tăvă) unsă (tsi s-umsi) cu 100 ml ulei (untulemnu) și se frig (s-frigu) la cuptor (cireapu). În timpul tratării (Tu fridzeari) se stropesc (s-aspurcuchescu) cu jiul (dzama di fridzeari)) format. La sfârșit se adaugă (s-adavgă) 100 ml vin (yinu) alb superior. Se porționează (S-talji cumăts) și se mențin (s-tsănu) la cald în jiul format.

Se prezintă (S-andreadzi) la platou sau (ică) farfurie (cinii). Se mănâncă (S-măcă) cu diferite (turlii di) garnituri.

Cantitățile de ingrediente corespund unui număr de 10 porții. 1 porție de 150 grame are o valoare nutritivă de 382 kcalorii.


 

102)Mâcari di fisulji veardi cu carni di puiu - Mâncare de fasole verde cu carne de pui

1,75 kg pui se curăță (s-cură), se trec (s-trec) prin (prit) flacără (piră di foc), se spală (s-aspeală), se porționează (s-talj cumăts / portsii), se scurg (s-astricoară) și se sărează (s-ansăreadză). 200 grame ceapă (tseapă) se curăță, se spală și se taie mărunt (minută). 50 grame făină (fărină) se cerne (s-antsearni) și se dizolvă (s-ameastică) în apă rece (aratsi). 500 grame roșii (pătrăgeani aroshi) proaspete se curăță, se spală și se taie mărunt (minuti). 100 grame mărar se curăță, se spală și se taie mărunt. 100 grame pastă tomate (bulion) se dizolvă în apă. 1 kg fasole verde (fisulji veardi) conservată se trece (s-treatsi) prin jet de apă rece și se fierbe (s-hearbi) în apă cu sare (sari).

Carnea se înnăbușă (s-tsărgăseashti) bine (ghini) în (tu) 100 ml ulei (untulemnu) cu adaos (adăvgari) de apă cu sare. Se scoate (S-ascoati) în alt vas. În alte 100 ml ulei se înnăbușă ceapa cu adaos de apă și pasta de tomate sau (ică) 250 ml suc de roșii.  Sosul format (tsi s-adră) împreună (deadun) cu făina sau 25 grame amidon se adaugă în vasul cu carne. Se fierbe cca (vără) 30 minute, apoi (deapoea) se adaugă fasolea verde, roșiile, 2 grame piper (chiper) măcinat (mătsinat), 50 grame mărar și se continuă fierberea (hirbearea) 10 minute. Se verifică (S-mutreashti) calitatea (opsi) de gust și consistență.

Se prezintă (S-andreadzi) la legumieră sau farfurie (cinii). Se mănâcă (S-măcă) cu mărar deasupra (pisupră).

Cantitățile de ingrediente corespund unui număr de 10 porții. 1 porție de 200 grame fasole și sos și 120 grame carne are o valoare nutritivă de 472 kcalorii.


 

103)Mâcari di mazări cu carni di puiu - Mâncare de mazăre cu carne de pui

1,75 kg pui se curăță (s-cură), se trec (s-trec) prin (prit) flacără (piră di foc), se spală (s-aspeală), se porționează (s-talj cumăts / portsii), se scurg (s-astricoară) și se sărează (s-ansăreadză) cu 30 grame sare (sari). 200 grame ceapă (tseapă) se curăță, se spală și se taie mărunt (minută). 50 grame făină (fărină) se cerne (s-antsearni) și se dizolvă (s-ameastică) în apă rece (aratsi). 500 grame roșii (pătrăgeani aroshi) proaspete se curăță, se spală și se taie mărunt (minuti). 100 grame mărar se curăță, se spală și se taie mărunt. 100 grame pastă tomate (bulion) se dizolvă în apă. 1 kg mazăre proaspătă sau conservată se trece (s-treatsi) prin jet de apă rece și se fierbe (s-hearbi) în apă cu sare (sari).

Carnea se înnăbușă (s-tsărgăseashti) bine (ghini) în (tu) 100 ml ulei (untulemnu) cu adaos (adăvgari) de apă cu sare. Se scoate (S-ascoati) în alt vas. În alte 100 ml ulei se înnăbușă ceapa cu adaos de apă și pasta de tomate sau (ică) 250 ml suc de roșii.  Sosul format (tsi s-adră) împreună (deadun) cu făina sau 25 grame amidon se adaugă în vasul cu carne. Se fierbe cca (vără) 30 minute, apoi (deapoea) se adaugă mazărea, roșiile, 50 grame zahăr, 2 grame piper (chiper) măcinat (mătsinat), 50 grame mărar și se continuă fierberea (hirbearea) 10 minute. Se verifică (S-mutreashti) calitatea (opsi) de gust și consistență.

Se prezintă (S-andreadzi) la legumieră sau farfurie (cinii). Se mănâcă (S-măcă) cu mărar deasupra (pisupră).

Cantitățile de ingrediente corespund unui număr de 10 porții. 1 porție de 220 grame mazăre și sos și 120 grame carne are o valoare nutritivă de 542 kcalorii.


104)Măcări cu mură di puiu - Mâncare de pipote

2 kg pipote (mură) de pui se curăță (s-cură), se spală (s-aspeală) și se taie (s-talji) bucăți (cumăts). 250 grame ceapă (tseapă) se curăță, se spală și se taie mărunt (minută). 300 grame ardei gras (piperchi grasi) se curăță, se spală și se taie julien (filii). 100 grame pastă tomate (bulion) se dizolvă (s-ameastică) în apă. 500 grame roșii (pătrăgeani aroshi) se curăță, se spală și se taie felii.

Pipotele se înnăbușă (s-tsărgăseashti) bine (ghini) în 100 ml ulei (untulemnu) cu adaos (adăvgari) de apă. Se adaugă (S-adavgă) apă și se fierb (s-herbu) pe (pi) jumătate (giumitati). Ceapa și ardeii grași se înnăbușă în100 ml ulei cu adaos de apă. Se adaugă pasta de tomate și roșiile. Se pune (S-bagă) la fiert (ti hirbeari), după (dupu) care (cari) se adaugă pipotele, 2 grame piper (chiper) măcinat (mătsinat) și 30 grame sare (sari). Se fierbe încă (nica) vreo (vără) 40 minute. La sfârșitul tratării termice (Tu bitisita hirbeariljei) se adaugă 100 ml vin (yinu) alb de regiune superior. Se verifică (S-mutreashti) calitatea (opsi) de gust și consistență.

Se prezintă (S-andreadzi) la platou sau (ică) farfurie (cinii). Se mănâncă (S-măcă) însoțit de (deadun cu) diferite garnituri (turlii) din legume asortate (uidisiti) fierte (hearti) sau sotate.

 

 

SURSA

Stere Stavrositu, Mâcări armâneshtsâ ti fumealji shi ti oaspits la harauă, Fundația ”Arta serviciilor în turism prof. Stere Stavrositu”, Constanța, 2011, pp. 75-78.

Last modified on Vineri, 13 Iulie 2012 21:44
Marius Teja

Marius Teja

M-am născut în 1969 în Constanţa, dintr-un tată fărşerot şi o mamă cipană (Nurciu). Am absolvit în 1997 Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti. Am lucrat în Bucureşti în învăţămîntul preuniversitar şi în presă. În prezent sunt pensionat şi locuiesc în Constanţa.

Website: www.aromanul.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Login

Register

*
*
*
*
*

* Field is required