Aromânul Istorie şi Cultură Aromână

Login Register
Acasa » Blog » Patru rețete de mâncare cu ouă (oauă) de Stere Stavrositu
A+ R A-

Warning: Creating default object from empty value in /home/swebde/public_html/aromanul.ro/components/com_k2/models/item.php on line 445
08-06-2012

Patru rețete de mâncare cu ouă (oauă) de Stere Stavrositu

Rate this item
(0 votes)

13)Oauă tsărgăsiti - Ouă prăjite

150 ml ulei (untulemnu) se înfierbântă (s-tsărgăseashti) într-o (tu) tigaie (tighani), se adaugă (s-adavgă) 400 grame telemea (cashu) de oaie sfărâmată (chisat) cu furculița (bunela) și se amestecă (s-minteashti). 20 ouă (oauă) se spală (s-aspeală), se șterg (s-ashtergu), se sparg (s-frăngu) și se bat (s-mintescu) cu furculița. Apoi (Deapoea) se adaugă în tigaie și se amestecă compoziția.

Mâncarea se pregătește într-o farfurie (cinii) mare. Se pregătește (S-andreadzi) masa pentru (ti) familie (taifă) sau (ică) pentru gineri (dzinirli) care vin la soacră.

Cantitățile de ingredient corespund unui număr de 10 porții. 1 porție de 100 grame are o valoare nutritivă de 306 kcalorii.

 

69)Măcari di legume sh-cu oauă – Budincă vegetariană

650 grame conopidă se curăță (s-cură), se desface (s-disfatsi) în (tu) buchețele (tufi), se spală (s-aspeală) și se fierbe (s-hearbi) în cca (vără) 1,5 litri apă cu sare (sari). 400 grame spanac se curăță, se spală cu apă multă și se opărește (s-upăreashti). 6 (șasi) ouă (oauă) se spală, se clătesc cu apă rece (s-trec prit apă aratsi), se separă (s-alegu) gălbenușurile de (di) albușuri și se bat (s-batu) spumă. 250 grame morcovi se curăță, se spală, se taie (s-talji) cuburi și se fireb în apă clocotită (undată). 50 grame făină (fărină) se cerne (s-antsearni).

Conopida fiartă (hiartă) se trece (s-treatsi) printr-o (prit) sită, se amestecă (s-ameastică) cu legumele, gălbenușurile, albușurile, 25 grame sare.și 3 grame piper (chiper). Se unge (S-undzi) o tavă (un tăvă) cu 50 grame unt (umtu) sau margarină, se tapetează (s-pispileashti) cu pesmet, se așează (s-bagă) compoziția în tavă și se coace (s-coatsi) în baine-marie în cuptor (cireapu).

Preparatul se montează și se prezintă (s-andreadzi) pe platou sau (ică) farfurie (cinii). Se mănâncă (S-măcă) cald.

Cantitățile de ingrediente corespund unui număr de 10 porții. 1 porție de 150 grame are o valoare nutritivă de 133 kcalorii.

 

77)Oauă ”ochiuri” cu urdzăts - Ochiuri cu pireu de urzici

20 ouă (oauă) se spală (s-aspeală) și se clătesc cu apă rece (s-trec prit apă aratsi). 3,5 kg urzici (urdzăts) proaspete sau 1,75 kg urzici conservate se curăță (s-cură), se spală în (tu) mai (ma) multe (multi) ape (api), se opăresc (s-upărescu) 8-10 minute în apă clocotită (undată), se scurg (s-astricoară), se răcesc (s-arătsesc) și se taie (s-talji) mărunt (minuti). Când (Căndu) se folosesc (s-ufilisescu) urzici conservate se scurg de (di) lichid (dzamă) și se taie mărunt. 120 grame făină (fărină) se cerne (s-anstearni). Usturoiul se curăță șis episează. 100 grame ceapă (tseapă) se curăță, se spală și se taie mărunt. 100 grame hrean se curăță, se spală și se răzuie (s-aradi).

Ceapa și urzicile se înnăbușă (s-tsărgăsescu) în 150 ml ulei (untulemnu) cu puțină (niheamă) apă. Se adaugă (S-adavgă) făina dizolvată (amisticată) în 1 litru lapte (lapti) rece și 30 grame sare (sari) și se continua fierberea (hirbearea), amestecând continuu pentru (ta) a nu se forma (s-nu adară) aglomerări (văvălushi). Se adaugă hreanul ras (arasu) și se continuă fierberea cca (vără) 2-3 minute. Ouăle se prepară (s-adară) ochiuri în apă cu sare și 25 ml oțet (puscă) de 9 grade.

Preparatul se prezintă (s-andreadzi) pe (pi) platou sau (ică) farfurie.Peste (Pisti) pireul de urzici se așează (s-bagă) ochiurile. Se mănâncă (S-măcă) în stare caldă.

Cantitățile de ingrediente corespund unui număr de 10 porții. 1 porție de 250 grame urzici și 80 grame ouă ochiuri are o valoare nutritivă de 602 kcalorii.

 

80)Oauă cu ligumi anvârtiti - Ruladă de omletă cu legume

1 kg morcovi, 400 grame țelină, 400 grame rădăcină pătrunjel și 400 grame ceapă verde se curăță (s-cură), se spală (s-aspeală) și se taie (s-talji) julien (filii strimti). 20 ouă (oauă) se spală și se clătesc cu apă rece (s-trec prit apă aratsi). 500 grame roșii (pătrăgeani aroshi) se spală, se opăresc (s-upărescu) și se decojesc (s-ascot cojli). 200 grame ardei gras (piperchi grasi) se curăță, se spală și se taie fâșii (filii). 200 grame fasole (fisulju) verde (veardi) conservată se scurge (s-astricoară), se spală și se taie bucăți (cumăts) mici (njits).

Zarzavatul (Zărzăvatlu) și legumele se înnăbușă (s-tsărgăsescu) în (tu) 200 grame margarină și când (căndu) este (easti) gata (etimă) se adaugă (s-adavgă) 30 grame sare (sari), 1 gram piper (chiper) măcinat (mătsinat) și 100 ml vin (yinu) alb. Din (Dit) ouă se pregătește (s-adară) omleta, peste (pisti) care (cari) se așează (s-bagă) legumele înnăbușite (tsărgăsiti). Se rulează (S-anvărtescu) și se presară (s-pispileashti) deasupra (pisupră) 400 grame telemea (cashlu tricut prit rădzătoari) Se porționează (S-amparti tu portsii).

Se servește (S-andreadzi) la farfurie (cinii) câte (căti) 2 (doauă) tranșe (cumăts) la o porție (ună portsii) sau (ică) pe platou. Se mănâncă (S-măcă) cald.

Cantitățile de ingrediente corespund unui număr de 10 porții. 1 porție de 250 grame a re o valoare nutrtiivă de 565 kcalorii.

 

 

SURSA

Stere Stavrositu, Mâcări armâneshtsâ ti fumealji shi ti oaspits la harauă, Fundația ”Arta serviciilor în turism prof. Stere Stavrositu”, Constanța, 2011, pp. 15-16, 52-53, 57-58, 59-60.

Last modified on Joi, 12 Iulie 2012 20:23
Marius Teja

Marius Teja

M-am născut în 1969 în Constanţa, dintr-un tată fărşerot şi o mamă cipană (Nurciu). Am absolvit în 1997 Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti. Am lucrat în Bucureşti în învăţămîntul preuniversitar şi în presă. În prezent sunt pensionat şi locuiesc în Constanţa.

Website: www.aromanul.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Login

Register

*
*
*
*
*

* Field is required