Aromânul Istorie şi Cultură Aromână

Login Register
Acasa » Blog » Trei rețete de musaca (peturi) de Stere Stavrositu
A+ R A-

Warning: Creating default object from empty value in /home/swebde/public_html/aromanul.ro/components/com_k2/models/item.php on line 445
17-05-2012

Trei rețete de musaca (peturi) de Stere Stavrositu

Rate this item
(0 votes)

94)Mâcari (peturi) di combari cu carni shi sosu - Musaca de cartofi cu sos tomat

200 grame carne de porc și 700 grame carne de vită se spală (s-aspeală), se zvântă (s-astricoară) și se taie (s-talji) bucăți (cumăts). 100 grame de pătrunjel (virdeatsă) se curăță (s-cură), se spală și se taie mărunt (minută). 500 grame roșii (pătrăgeani) se curăță, se spală și se taie felii (filii). 3 ouă (oauă) se spală și se trec (s-trec) prin jet de apă rece (aratsi). 300 grame ceapă (tseapă) se curăță, se spală și se taie felii. 3 kg cartofi (combari) se curăță, se spală și se taie rondele (cumăts arutundi). 50 grame cașcaval (căshcăvalj) se curăță și se rade (s-aradi).

Carnea și ceapa se trec prin (prit) mașina (machina) de (di) tocat (tocari / mătsinari). Se condimentează cu 2 grame piper (chiper). Se înnăbușă (S-tsărgăseshti) în (tu) ulei (untulemnu) pînă (pănă) se reduce (s-chiari) lichidul (dzama). Se răcește (S-arătseashti). Se trece (S-treatsi) prin mașina de tocat cu sită deasă (speasă). Se adaugă (S-adavgă) ouăle și verdeața și se amestecă (s-minteshti). 3 kg cartofi (combari) se înnăbușă (s-tsărgăsescu) în ulei cu puțină (niheamă) apă. Se așează (S-arădăpsescu) într-o tavă (tu un tăvă) presărată (pispilitu) cu pesmet (păni uscată sărmată), un strat (arându) de cartofi și 500 grame sos tomat și se întinde (s-tindi) uniform apoi (deapoea) carnea, restul de cartofi și încă 500 grame de sos tomat. Se adaugă roșiile. Se introduce (S-bagă) în cuptor (cireapu) vreo (vără) 30 minute. Cu 10 minute înainte (ninti) de coacere (cutsiari) se adaugă cașcavalul deasupra (pisupră). Se porționează.

Se prezintă la platou sau (ică) la farfurie (cinii). Musacaua se mănâncă (s-măcă) cu sos tomat.

Cantitățile de ingrediente corespund unui număr de 10 porții. 1 porție de 320 grame musaca și 50 grame sos are o valoare nutritivă de 924 kcalorii.

 

 

95)Mâcari (peturi) di curcubitushi cu carni shi sosu – Musaca de dovlecei cu sos tomat

200 grame carne de porc și 700 grame carne de vită se spală (s-aspeală), se zvântă (s-astricoară) și se taie (s-talji) bucăți (cumăts). 100 grame de pătrunjel (virdeatsă) se curăță (s-cură), se spală și se taie mărunt (minută). 500 grame roșii (pătrăgeani) se curăță, se spală și se taie felii (filii). 3 ouă (oauă) se spală și se trec (s-trec) prin jet de apă rece (aratsi). 100 grame făină (fărină) și 50 grame pesmet (pănea uscată mătsinată) se cern (s-antsern). 300 grame ceapă (tseapă) se curăță, se spală și se taie felii. 2,5 kg dovlecei (curcubitushi) se curăță, se spală, se taie felii, se sărează (s-ansăreadză) și se scurg (s-astricoară). 50 grame cașcaval (căshcăvalj) se curăță și se rade (s-aradi).

Dovleceii se trec (s-trec) prin făină și se prăjesc (s-tsărgăsescu) în (tu) ulei (untulemnu) înfierbântat (ghini upăritu). Carnea împreună (deadun) cu ceapa se trec prin (prit) mașina de tocat (machina di tocari / mătsinari) cu sită deasă. Compoziția obținută (adrată) se condimentează cu 2 grame de piper (chiper), se înnăbușă (s-tsărgăseashti) în ulei până (pănă) când (căndu) se reduce (ascadi) lichidul (dzama). Se răcește și se trece prin mașina de tocat cu sită deasă (guvi njits). Se adaugă (S-adavgă) ouăle și verdeața. Se amestecă (S-minteashti) bine (ghini). Se unge (S-undzi) o tavă (un tăvă) cu ulei (untulemnu) și se presară (s-pispileashti) cu pesmet. Se așează (S-rădăpseashti) un strat (arăndu) de dovlecei, apoi (deapoea) carnea și celălalt (alantu) strat de dovlecei. Se toarnă (S-toarnă) sosul și se întinde (s-tindi) uniform (isa) pe toată suprafața (pisti tutu). Se adaugă roșiile. Se presară (S-pispileashti) cașcaval deasupra (pisupră). Se introduce la cuptor (cireapu) vreo (vără) 30-40 minute. Se porționează (S-talji).

Se prezintă (S-andreadzi) la platou sau (ică) la farfurie (cinii). Se mănâncă (S-mâcă) cu sos tomat.

Cantitățile de ingrediente corespund unui număr de 10 porții. 1 porție de 2800 grame musaca și 50 grame de sos tomat are o valoare nutritivă de 729 kcalorii.

 

96)Mâcari (peturi) di pătrăgeani viniti cu carni shi sosu – Musaca de vinete cu sos tomat

200 grame carne de porc și 700 grame carne de vită se spală (s-aspeală), se zvântă (s-astricoară) și se taie (s-talji) bucăți (cumăts). 2,5 kg vinete (pătrăgeani) se curăță (s-cură), se spală, se taie felii (filii) lungi (lundză), se sărează (s-ansăreadză) și se scurg (s-astricoară). 500 grame roșii (pătrăgeani) se curăță, se spală și se taie felii (filii). 100 grame făină (fărină) și 50 grame pesmet (pănea uscată mătsinată) se cern (s-antsern). 3 ouă (oauă) se spală și se trec (s-trec) prin jet de apă rece (aratsi). 50 grame cașcaval (căshcăvalj) se curăță și se rade (s-aradi).

Vinetele se trec (s-trec) prin (prit) făină și se prăjesc (s-tsărgăsescu) în (tu) ulei (untulemnu) înfierbântat (upăritu). Carnea împreună (deadun) cu ceapa se trec prin mașina de tocat (machina di tocari), se condimentează cu 2 grame de piper (chiper) și se înnăbușă până (pănă) se reduce (ascadi) lichidul (dzama). Se răcește (S-arătseashti). Se trece din nou (diznău) prin mașina de tocat cu sită deasă (speasă). Se adaugă (S-adavgă) ouăle și verdeața. Se amestecă (S-minteashti) bine (ghini). Se unge (S-undzi) o tavă (un tăvă) cu ulei și se presară (s-pispileashti) cu pesmet, se așează (s-andreadzi) un strat (arăndu) de vinete, carnea și celălalt (alantu) strat de vinete, se adaugă roșiile felii. Se toarnă (S-toarnă) ½ din sosul tomat și se întinde (s-tindi) uniform (isa) pe toată suprafața (pisti tutu). Se presară cașcaval deasupra (pisupră). Se introduce (S-bagă) tava la cuptor (cireapu) vreo (vără) 30-40 minute. Se porționează (S-talji).

Se prezintă la platou sau (ică) farfurie (cinii). Se mâcă (S-mâcă) cu sos tomat.

Cantitățile de ingrediente corespund unui număr de 10 porții. 1 porție de 280 grame de musaca și 50 grame de sos tomat are o valoare nutritivă de 736 kcalorii.

 

 

SURSA

Stere Stavrositu, Mâcări armâneshtsâ ti fumealji shi ti oaspits la harauă, Fundația ”Arta serviciilor în turism prof. Stere Stavrositu”, Constanța, 2011, pp. 70-72.

Last modified on Joi, 12 Iulie 2012 20:01
Marius Teja

Marius Teja

M-am născut în 1969 în Constanţa, dintr-un tată fărşerot şi o mamă cipană (Nurciu). Am absolvit în 1997 Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti. Am lucrat în Bucureşti în învăţămîntul preuniversitar şi în presă. În prezent sunt pensionat şi locuiesc în Constanţa.

Website: www.aromanul.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Login

Register

*
*
*
*
*

* Field is required