Aromânul Istorie şi Cultură Aromână

Login Register
Acasa » Blog » Texte aromâne 30: KOLIŢA VANGHILIŢA
A+ R A-

Warning: Creating default object from empty value in /home/swebde/public_html/aromanul.ro/components/com_k2/models/item.php on line 445
17-01-2012

Texte aromâne 30: KOLIŢA VANGHILIŢA

Rate this item
(0 votes)

În 1986-1987, Maria Kokka, aromâncă originară din comuna Nea-Zoi din Grecia, a efectuat o cercetare ştiinţifică de teren în localitatea natală, în cadrul pregătirii lucrării de diplomă la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, supervizată de profesor Liliana Ionescu Ruxăndoiu.


Unul dintre subiecţi a fost Koliţa Vanghiliţa, de 39 de ani, casnică, absolventă a şcolii generale în limba greacă, vorbitoare de aromână şi greacă:
Unî dzuuî neasim ecδpomii (1) cu δascalu ş-cu fiĉoril’i, tu unî piδiaδî (2) ţi avea un rău. Luăm ş-mîcari di casî ş-u bîgăm sum orbirĭ (3) şi aco iu n-aĝucam vini unî nîpărticî ş-mîcă mîcarea. Ş-căndŭ vidzumŭ noi nîpărtica, n-aspîrămŭ ş-fudzimŭ la casili.


(1) ecδpomii s.f. ‘’excursie’’ < gr. εκδρομη
(2) piδiaδî s.f. ‘’cîmpie, şes’’ < gr. πεδιάδα
(3) orbiri s. m. ‘’arbore’’ < lat. ’arbor’, em


Sublinierile din text şi notele de subsol aparţin editorilor. Notele de subsol explică grecismele din aromână.În locul literei ‘’d cu sedilă’’, pe care nu am găsit-o în fontul Arial, am folosit grupul de consoane ‘’dz’’: dzuuî.


Versiunea românească îmi aparţine:
‘’Într-o zi am fost în excursie cu profesorul şi cu colegii, la o câmpie unde era un râu. Am luat mâncare de acasă şi am pus-o sub un arbore şi în locul în care ne jucam a apărut o viperă şi a mâncat mâncarea. Şi când am văzut noi vipera, ne-am speriat şi am fugit acasă.’’


SURSA
Maria Kokka, Liliana Ionescu Ruxăndoiu (editori), Texte aromâne din comuna Nea-Zoi, jud. Tricala (Grecia), Universitatea Bucureşti, Facultatea de Litere, Bucureşti, 1992, p. 46.

Marius Teja

Marius Teja

M-am născut în 1969 în Constanţa, dintr-un tată fărşerot şi o mamă cipană (Nurciu). Am absolvit în 1997 Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti. Am lucrat în Bucureşti în învăţămîntul preuniversitar şi în presă. În prezent sunt pensionat şi locuiesc în Constanţa.

Website: www.aromanul.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Login

Register

*
*
*
*
*

* Field is required