Aromânul Istorie şi Cultură Aromână

Login Register
Acasa » Biografii » A-C » Bardu Nistor (15. 01. 1950, Nisipari/Constanţa, România - )
A+ R A-

Warning: Creating default object from empty value in /home/swebde/public_html/aromanul.ro/components/com_k2/models/item.php on line 445
03-10-2011

Bardu Nistor (15. 01. 1950, Nisipari/Constanţa, România - )

Rate this item
(1 vote)

Prof. Univ. Dr. NISTOR BARDU
Născut la data de 15. 01. 1950, în satul Nisipari, judeţul Constanţa. A urmat şcoala primară din sat iar liceul la Constanţa.

Între anii (1969-1973) a urmat Facultatea de Filologie a Universităţii Al. I Cuza din Iaşi, specializarea româna-engleză, primind la absolvire Recomandarea pentru cercetare sau învăţământ superior (1973).

În anul 2002 a obţinut titlul de Doctor în Filologie la Universitatea din Bucureşti, cu lucrarea intitulată Limba scrierilor aromaneşti de la sfârşitul secolului al XVIII-lea (Cavalioti, Daniil, Ucuta).

 

Este cunoscător al limbilor străine engleză, franceză, spaniolă şi italiană.

Actualmente, domnia sa este profesor de Filologie română şi Filosofie la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Ovidius - Constanţa.

 

Activitate profesională:

· 1973-1978: Profesor de română-engleză la Liceul de Cultură Generală din Babadag, judeţul Tulcea, prin repartiţie guvernamentală.

· 1978-1985: Bibliotecar la Biblioteca Judeţeană din Constanţa, în compartimentul „Cercetare şi informare bibliografică".

· 1985-1989: Inspector cu probleme de biblioteci şi librării în cadrul fostului Comitet Judeţean de Cultură Constanţa.

· 1990-1991: Profesor de română-franceză la Şcoala cu clasele I-VIII din satul natal Nisipari.

· 1991-1997: Profesor de română la Liceul de Telecomunicaţii din Constanţa.

· 1995-1997: Colaborator la Universitatea „Ovidius" Constanţa, în cadrul specializării Limba română-limbi balcanice.

· Din 1998 şi până în prezent, lector universitar la Facultatea de Litere a Universitătii Ovidius, în cadrul catedrelor de Limba română şi limbi clasice, Limbi balcanice şi limbi slave şi din nou, Limba română (filologie română, filosofie şi jurnalism, în denumirea de azi).

 

Funcţii:

· Membru al biroului Catedrei de Filologie Româna şi Filologie Clasică, membru în Consiliul profesoral al Facultăţii de Litere (din 2004).

· Secretar al Comisiei tehnice de admitere pe facultate în 2004-2005.

 

Cariera didactică în cadrul facultăţii:

· Lector universitar titular din 1998.

 

Cursuri şi seminarii susţinute:

- cursuri: Lingvistică balcanică, Interferenţe culturale şi lingvistice în Balcani, Cultură şi civilizaţie balcanică, Dialectul aromân, evoluţie, structură, Stilistica functională a limbii române, Lexicologie, Limba română contemporană (Morfologia, Sintaxa, Pragmatica, Semantica), Istoria limbii române, Limba română în presa actuală, Folclor dacoromânesc şi aromânesc (la Colegiul de Institutori); Istoria presei româneşti, Presa românească postdecembristă.

- seminarii: Lingvistică balcanică, Dialectul aromân, Lexicologie, Stilistică, Istoria presei, Probleme de limbă română în presă.

 

Domenii de cercetare:

· Limba română contemporană, Istoria limbii române, Dialectologie română sud-dunareană, Balcanologie, Literatură română, Învăţământ şi cultură în Dobrogea;

 

Cercetări de teren:

· călătorii de studii şi anchete dialectale la aromânii din România şi din Albania, Macedonia, Grecia şi Bulgaria (2003-2005), precum şi la meglenoromânii din România (Dobrogea);

 

Proiecte:

· Editarea în anul 2008 a volumului Stiluri şi limbaje în limba română actuală.

· Continuarea cercetărilor şi anchetelor dialectale în Albania în vederea elaborării lucrării monografice Aromânii moscopoleni al căror grai este cel mai apropiat de dacoromână.

· Realizarea în colectiv a Arhivei dialectale a Dobrogei, din perspectiva contactului lingvisic între graiuri, dialecte, limbi care se vorbesc în Dobrogea de azi.

· Editarea manuscrisului aromânesc Codex Dimonie.

 

Burse:

· Bursă Copy Ro în anul 2008 pentru documentare şi realizare a micromonografiei Un sat (a)românesc (rămănesc) din munţii Albaniei.

 

Recompense:

· Salariu de merit în învăţământul preuniversitar în fiecare an de când s-a acordat, gradaţie de merit în perioada 2003-2005, 2006-2008.

Last modified on Miercuri, 28 Septembrie 2011 11:15
Marius Teja

Marius Teja

M-am născut în 1969 în Constanţa, dintr-un tată fărşerot şi o mamă cipană (Nurciu). Am absolvit în 1997 Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti. Am lucrat în Bucureşti în învăţămîntul preuniversitar şi în presă. În prezent sunt pensionat şi locuiesc în Constanţa.

Website: www.aromanul.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Login

Register

*
*
*
*
*

* Field is required