Aromânul Istorie şi Cultură Aromână

Login Register
Acasa » Biografii » A-C » Arsici Sava ( ? – ? Arad, România)
A+ R A-

Warning: Creating default object from empty value in /home/swebde/public_html/aromanul.ro/components/com_k2/models/item.php on line 445
01-10-2012

Arsici Sava ( ? – ? Arad, România)

Rate this item
(1 vote)

Sava Arsici, comerciant și arendaș aromân, a devenit la începutul secolului XIX căpitan orășenesc (primar) al orașului Arad, în epoca în care Banatul se afla în posesia dinastiei imperiale Habsurgice.


La 3/15 noiembrie 1812, S.V. și soția sa Eustahia oferă parterul casei lor (Clădirea cu cap de Căprioară de la sfârșitul secolului XVIII - actuala strada Preparandiei nr. 13) pentru 15 luni ca sediu al Preparandiei – prima școală pedagogică românească.


Condițiile insalubre ale locației determină mutarea provizorie a școlii în „casele mici, scunde, puturoase luate de la neamţu în aranda de către Sava Arsici, în cursul lunii martie 1813”.


Această a doua locaţie a fost dăruita de văduva Eustahia Arsici în vara anului 1824 în calitate de „Casa Fundaţională” spre promovarea “culturii naţiunii valahe”.


Aserţiunea de mai sus se bazează pe datele Serviciului de Carte Funciară, a căror vechime merge până în momentul punerii în aplicare a Patentei imperiale din anul 1853 pentru teritoriul Guvernământului civilo-militar al Ungariei. Ca atare, separarea printr-un gard a casei Arsici de Casa fundaţională, consfinţea despărţirea ( în termeni juridici: ieşirea din indiviziune) unui imobil în alte două distincte, anul 1824 fiind estimat „terminus post quem”.


Istoricul Dan Demsea a analizat monografia primului sediu scrisă de Teodor Botiș în 1922. Suprafaţa iniţială a terenului Casei cu cap de Căprioară fusese mai mare, cuprinzând actualul nr. 15, după cum reiese din Foaia de Carte Funciară de pe acest număr topografic. În lipsa unor date certe, se presupune că S. A. nu numai că a închiriat acest loc din apropierea arătoasei sale locuinţe, ci l-a şi cumpărat, reconstruindu-l empiric în 1817, cel puţin în partea sa dinspre stradă numită azi Preparandia. O reproducere a acestei locaţii se află la pagina 314 a monografiei. Detaliile de construcţie ale hornurilor acestei case probează datarea ei relativ timpurie /anul 1817 mai sus amintit.


În present, fosta clădire a Preparandiei Române este înregistrată pe lista Monumentelor istorice din judeţul Arad, cod AR-II-m-B-00537 (poziţia 213), publicată de Ministerul Culturii şi Cultelor Institutul Naţional al Monumentelor istorice. Clădirea face parte din Ansamblul urban Arad - înregistrat ca monument istoric - cod AR-II-a-B-00477), conform listei anexă la Ordinul nr. 2314/2004 al Ministerului Culturii şi Cultelor. Importanţa clădirii pentru oraş este data de faptul că numele străzii Preparandiei este dat de monument. În 2008 Primăria Municipiului Arad a cumpărat imobilul monument, cu intenţia de a-l reabilita, pentru ca să poată găzdui un muzeu dedicat primei şcoli pedagogice româneşti.

 


SURSA

, ‘’Reabilitarea Centrului Istoric Vechi al Municipiului Arad’’, http://www.civar.ro/Preparandia

Last modified on Luni, 24 Decembrie 2012 16:32
Marius Teja

Marius Teja

M-am născut în 1969 în Constanţa, dintr-un tată fărşerot şi o mamă cipană (Nurciu). Am absolvit în 1997 Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti. Am lucrat în Bucureşti în învăţămîntul preuniversitar şi în presă. În prezent sunt pensionat şi locuiesc în Constanţa.

Website: www.aromanul.ro

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Login

Register

*
*
*
*
*

* Field is required